Meny
Search
Search
MEDLEMSMØTE NOVEMBER

MEDLEMSMØTE NOVEMBER

06. november 2024
Nytt omdømmeprosjekt

Industrien, næringslivet og kommunene har utfordringer med å få tak i tilstrekkelig, kvalifisert arbeidskraft innen flere fagområder. Ser man på befolkningsveksten i Norge som helhet, faller Grenland langt bak. Problemene vi ser nå vil forsterkes i framtiden – skal vi unngå det må vi starte arbeidet nå. Regionen trenger flere arbeidstakere og økt kundegrunnlag. Det å tiltrekke seg folk er et nullsumspill – skal Grenland vokse, vil noen andre oppleve mindre vekst. Dette går begge veier. Mange andre regioner og kommuner jobber nå med å tiltrekke seg de samme tilflytterne vi trenger og ønsker i Grenland.  Vi er stolte av å være fra, jobbe i, eller å ha flyttet til Grenland. Vi vil at flere skal flytte hit og føle det samme!

Med dette som bakgrunn, har mange aktører i Grenland i en tid gått sammen for å styrke regionens attraksjonskraft. Initiativtakerne med HR – Industrinettverket, kommunene og GNF i spissen, har gjennom et spleiselag med grenlandskommunene og næringslivet, skaffet til veie midler til å starte et forprosjekt med arbeidsnavn «Omdømmeprosjekt Grenland», der Grenland Næringsforening er tildelt koordineringsansvaret og huse prosjektet. Forprosjektet er planlagt ferdigstilt 31. januar 2025, og skal munne ut i en handlingsplan for et 3-årig pilotprosjekt.
«Omdømmeprosjekt Grenland» var tema på kveldens november-medlemsmøte, der flere sentrale aktører delte sine perspektiver på viktige temaer for regionens utvikling. Gjennom engasjerende innlegg fikk deltakerne innblikk i hvordan samarbeid, innovasjon og strategisk arbeid skal bidra til å bygge en sterkere region.
 
Fra omdømmeprosjekt til regional vekst
Per Halvorsen, visekonsernsjef og konserndirektør for Folk & Integrasjon i SpareBank 1 Sør-Norge, trakk linjer til tidligere erfaringer og delte suksesskriterier fra arbeidet med "Omdømmeprosjekt 2.0". Dette ga innsikt i hvordan målrettet innsats kan styrke regionens attraktivitet.
Marianne Synnes Kaasa, direktør for organisasjonsutvikling og HR i Eramet og leder av HR- og industrinettverket i Grenland, fortalte om det omfattende arbeidet som ligger bak et nytt omdømmeprosjekt. Hun la vekt på langsiktig engasjement og samarbeid som nøkkelen til suksess.
 
Regionens fortrinn og utfordringer
Monika Langerød Lønnebakke, næringssjef i Skien kommune, fremhevet regionens unike fortrinn og understreket viktigheten av å være attraktiv for å tiltrekke seg flere mennesker, både som innbyggere og arbeidstakere.
Fra Telemark fylkeskommune delte Helge Galdal, fylkessjef for opplæring og folkehelse, og Bård Sæthre, seksjonsleder for klima, næring og innovasjon, innsikt i fylkets fremtidsrettede satsninger. De pekte på noen interessante "trilemmaer" og overraskende funn i søknadsmønstre til videregående opplæring.
 
Arbeidsliv, kapital og reiseliv
Marit Lindvig Stampe, jobbkonsulent i GREP, belyste den store utfordringen med at hele 660 000 personer i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet, hvorav 100 000 er under 30 år. Hun oppfordret næringslivet til å bruke mulighetene som ligger i arbeidstrening, og viste til den verdien dette har – både for den enkelte og for samfunnet.
Espen Kjeldsen, partner i Skagerak Capital, presenterte det regionale fondet "Friar Venture". Han poengterte viktigheten av å øke andelen risikokapital i regionen, som kan gi flere arbeidsplasser og sikre langsiktig verdiskaping.
 
Reiseliv og stedsutvikling – en felles innsats
Nora Johre, regionsansvarlig for Grenland og Midt-Telemark i Visit Telemark, viste hvordan reiseliv og stedsutvikling er uløselig knyttet sammen. Hun la vekt på at et sted som er attraktivt å bo i, også blir et attraktivt reisemål, og hvordan dette samspillet styrker både lokalsamfunnet og økonomien.
 
Fremtidsrettet samarbeid
Gjennom disse innleggene ble det tydelig at regionen har både utfordringer og store muligheter. Det er gjennom samarbeid, kreativ tenkning og målrettet innsats at Grenland kan styrke sin posisjon som en attraktiv region for både innbyggere, næringsliv og besøkende. Møtet markerer et viktig første skritt i en samarbeidsprosess for å utvikle og synliggjøre regionens potensial. Målet er å styrke Grenlands attraktivitet for både innbyggere og besøkende.
Som en perfekt avslutning på kvelden kunne Jan Terje Olsen i Sparebankstiftelsen Telemark kunngjøre at stiftelsen hadde besluttet å støtte pilotprosjektet med 1 500 000 kroner over en treårsperiode.

Medlemsmøte
facebook
Top Image

Bli kjent med Grenland Næringsforening

Siden 1884 har vi jobbet for samarbeid, nettverk og næringspolitisk gjennomslag for næringslivet. Vi samler beslutningstakerne i regionen og er en samlet stemme for næringslivet. 
I vårt nettverk har vi de fleste bransjer, og vi har tett dialog med offentlige myndigheter. Medlemskapet er rimelig, og jo flere vi er - jo sterkere står vi SAMMEN!
BLI MEDLEM